Meiboom wordt gepland op 40m hoge zorgtoren

De ruwboomfase van de 11 verdiepingen tellende zorgtoren op de Klein Veldekenssite in Geel zit erop. Hoog tijd voor het plaatsen van de meiboom dachten onze collega's van dochteronderneming Hooyberghs. De 40 meter hoge blikvanger van deze gloednieuwe woonomgeving aan de rand van Geel werd opgetrokken in CLT (Cross Laminated Timber), een innovatieve bouwtechniek mat een lagere ecologische voetafdruk en een veel kortere doorlooptijd.

Cross Laminated Timber

Na de oplevering van De Anjers in Balen, goed voor 62 assistentiewoningen volledig opgetrokken in CLT, startte Hooyberghs in het najaar van 2018 met de bouw van een nieuw ambitieus CLT-project. De 40 meter hoge zorgtoren die in Geel de afgelopen maanden werd gebouwd is tot op heden dan ook het hoogste hybriede gebouw van België. Bouwen in CLT, kort voor Cross Laminated Timber, houdt in dat in plaats van het klassieke metselwerk, gebruik gemaakt wordt van grote, massieve platen.  Deze platen bestaan uit drie tot zeven tegen elkaar gelijmde houtlagen. Door deze lagen telkens kruiselings te verlijmen worden de platen extra sterk en stabiel, maar blijven ze tegelijkertijd licht. Een enorm pluspunt naar plaatsing toe. Deze zijn aangebracht rond de betonnen kern van deze toren. 
 

“Door te kiezen voor CLT in plaats van de gemetselde ‘klassieke’ ruwbouw, werd deze toren opgetrokken in slechts  8 maanden. Een niet te miskennen snelheidsvoordeel. Tom Van Hauwe – Algemeen Directeur Hooyberghs

Meiboom
Na een korte speech van Algemeen Directeur Tom werd de meiboom de lucht in gehezen. enkele minuten en 40 meter later werd hij op het dak geïnstalleerd en maakten alle 125 aanwezige medewerkers zich op voor een heerlijke BBQ. De weergoden besloten ons gunstig gezind te blijven en stelden de regenbui uit tot na de maaltijd. 

Geel Astor 
De 40 meter hoge zorgtoren aan de rand van de stad telt maar liefst elf verdiepingen en zal plaats bieden aan 164 ‘ouden van morgen’. Hij maakt deel uit van de nieuwe woonbuurt aan de Klein Veldekens in Geel. Het betreft één van de  Pilootprojecten Zorg van de Vlaamse overheid en wil aantonen dat zorgzame architectuur bijdraagt tot meer welzijn voor iedereen. Astor is een samenwerkingsverband tussen verschillende initiatiefnemers: vzw Astor, vzw MPI Oosterlo en vzw ONS.

 

Geplaatst op 2019-06-14